ads Gadis Bertoga Berfoto di Kuburan Kedua Orangtuanya Dianggap Gila jadi Viral - Riau Jos
Cerita Gadis Bertoga Berfoto di Makam Kedua Orangtuanya jadi Viral

RiauJOS.com, Viral - Seorang gadis berfoto diantara kuburan kedua orangtuanya menjadi viral baik di media sosial maupun media online. Gadis itu menceritakan peristiwa memilukan saat berusia 4 tahun ditinggal orangtuanya akibat kecelakan.

Penelusuran Riau JOS, Kamis, 19 Oktober 2017 kisah memilukan itu diceritakan melalui akun Facebook, Adilla Bt Kamaruzzaman pada Rabu, 16 Oktober 2017. Berikut postingan Adilla tentang kisah memilukan yang dia alami.

Cerita Gadis Bertoga Berfoto di Makam Kedua Orangtuanya jadi Viral


Atas permintaan beberapa pihak, kini saya ceritakan semula saat saat saya kehilangan kedua orang tua saya.

Mama meninggal waktu saya 4 tahun, kemalangan. Waktu tu 27hb Ogos 2000, saya demam. Kaklong*kakak tiri saya ada call Mama, bagitahu ada funfair dekat Port Dickson. Sebabkan saya budak lagi masa tu, and Mama Ayah manjakan saya, saya ajak, paksa Mama Ayah pergi juga even saya tak sihat :D

Yelah, cuba bagitahu kanak kanak mana tak suka taman permainan? Mama masa tu meniaga nasi lemak. Kira warung lah. So lepas mama siap siap masak lauk untuk meniaga, Mama ajak Ayah pergi sana. Sampai dekat funfair, jumpa Kaklong and husband dia.

Then jalan jalan. Dulu saya suka belon oxygen yang boleh terbang tu.

Ada 3 belon. Warna merah,purple,putih. Sewaktu tengah berjalan, belon putih terlepas. Saya menangis nakkan belon tu. Then mama kata,

"adik jangan nangis. Nanti mama ambikkan."

"macam mana mama nak ambik? Kan dah jauh."

"tak apa. Nanti mama ambikkan untuk adik.”

See. I didnt get it masa tu. Itu antara ayat terakhir mama untuk saya 😅

Then waktu balik, around 10-11 p.m., as we bertiga naik motor sebab ayah tak mampu nak ada kereta. Saya berdiri atas motor diantara ayah yang tengah ride and mama yang duduk belakang. I saw a car macam laju dekat belakang. Saya bagitahu ayah suruh laju sebab kereta tu macam nak lumba. Then dengan kehendak allah, kereta tu langgar kami dari belakang.

Mama tercampak tengah jalan. Ayah dekat tepi rumput. And saya, dekat tepi jalan. Dekat dengan longkang rasanya. But masa tu saya sedar & nampak orang yang langgar tu turun dari kereta, ada dua orang. Diorang ambik barang kemas mama. Then diorang tinggalkan mama macam tu je. Saya dengar suara mama mengerang sakit. Kesian mama. Saya nak tolong tapi tiada kudrat dan daya. Then saya nampak ada lampu kenderaan dari jauh. Nampak dia menghala ke arah mama. Agak laju dan tiada tanda nak berhenti.

Saya angkat kepala. Yup, waktu tu udara malam, bayu tu menampar halus rambut2 saya yg terkena darah. Bau hanyir darah saya sebab muka saya tertumus atas tanah and bahagian mulut saya koyak. Dagu punya kulit meleret. Mama dah tak mampu bergerak. Dia pandang mata aku sambil silau lampu lori di belakang dia, tergilis badannya dek tayar lori. Darah mengalir sepanjang jalan. Ya Allah saya percaya akan janjimu. Takda siapa waktu tu.

Tiada siapa jadi saksi. Saya menangis. Mama meninggal right on the spot dia terlepas dari bawah lori. And lepastu saya tak ingat apa jadi. Kata maklong, saya menangis masa sampai hospital. Saya terjerit2 nama mama. Saya nakkan dia. Sambil mulut saya menyembur darah.

Then esoknya, saya sedar saya atas katil hospital. But, there's something happened before saya buka mata. Mama! Yes Mama datang. Dia pakai gaun warna coklat kotak2 kecik. Mama dtg dekat saya. Dia tengok saya atas katil dlm wad tu. Muka dia senyum. Ya Allah. Terang wajah Mama tu taktahu nak kata. Masa tu saya fikir Mama hidup lagi. Dia tak cakap apa apa .

Mama datang dekat saya, tarik tangan saya ajak jalan keluar dari wad tu. Masuk satu bilik ni. Putih bilik tu. Ada bangku panjang rendah je. Mama tak bersuara tapi saya dapat dengar dia.

"Kesian anak mama. Mama dah takda . Takda siapa nak tengok adik nanti."

"Mama minta maaf sebab kena tinggalkan adik."

Tapi masa tu saya blur. Saya angguk je. Saya tanya dia nak pergi mana then mama diam je. Duduk sebelah saya. Lepastu mama bangun and keluar dari pintu bilik tu. Saya pula bangun nak ikut dia, mama lenyap dari pandangan. Then masa tu saya tersedar. Ramai orang keliling saya.

Makcik2 pakcik2 kakak tiri polis doktor semua ada. Diorang cuba dapatkan statement dari saya pasal accident tapi benda pertama saya tanya kaklong( kakak tiri) ialah,

"mama pergi mana ek?? Tadi mama ada dengan adik."

Then semua orang nangis.

That's how i lost her 😇💔 and sebelum korang tanya, saya mmg ingat kejadian even umur 4 sbb kehendak Allah.

Lepastu, saya menumpang dengan Kaklong and kadang balik rumah ayah. Ayah pula hidup macam biasa lepas mama meninggal. Ayah dulu askar wataniah. Lepastu Ayah jadi nelayan. Kadang ayah ikut kawan kerja dekat f1 circuit untuk sara kami dua anak beranak.

Lepas berapa tahun tu ayah sakit. Kencing manis, darah tinggi and jantung. Ayah first masuk wad masa saya darjah 3. Kejap je. Dua minggu sebelum Ayah meninggal, dia macam pelik. Patutlah siang tu, pagi nak pergi sekolah, dia tak hulur tangan kanan nak salam. Dia macam marah. Muka bengis je. Suruh salam tangan kiri je.

Aku tak kisahlah lah kan. Balik je sekolah, ayah tak datang jemput. Rupanya maklong cerita yang ayah pengsan dekat laut. Then tunggu ayah sampai malam sebab ayah selalu buat bunyi kucing, jemput saya dekat rumah kaklong untuk pergi makan sesama. Tapi malam tu ayah tak datang.

Saya tunggu, ayah tak datang juga. Sampai tertidur. Then malam kaklong dapat call. Cousin kata ayah masuk wad. Strok setengah badan sebab jatuh dalam bilik air. Dua minggu berulang alik ke hospital. Kalaulah tahu masa tu ialah masa masa terakhir dengan ayah, takkan satu saat pun saya berganjak dari sisi dia. Sampai satu malam, 22 jun 2006 , jenguk ayah dekat hospital seremban macam biasa.

Badan ayah penuh dengan wayar. Keliling ayah banyak mesin yang bantu pernafasan. Mata ayah kuyu. Tak larat nak buka. Masa tu saya tak tahu kenapa takut gila. Maklong dah mengucap dekat telinga ayah. Then kami balik rumah. Tak lama lepastu, pihak hospital call busu (adik ayah).

And lagi sekali saya diberitahu, ayah telah pergi kembali bertemu mama. They're finally reunited again and i hope so in Jannah

Gadis Bertoga Berfoto di Kuburan Kedua Orangtuanya Dianggap Gila jadi Viral

GA
Cerita Gadis Bertoga Berfoto di Makam Kedua Orangtuanya jadi Viral

RiauJOS.com, Viral - Seorang gadis berfoto diantara kuburan kedua orangtuanya menjadi viral baik di media sosial maupun media online. Gadis itu menceritakan peristiwa memilukan saat berusia 4 tahun ditinggal orangtuanya akibat kecelakan.

Penelusuran Riau JOS, Kamis, 19 Oktober 2017 kisah memilukan itu diceritakan melalui akun Facebook, Adilla Bt Kamaruzzaman pada Rabu, 16 Oktober 2017. Berikut postingan Adilla tentang kisah memilukan yang dia alami.

Cerita Gadis Bertoga Berfoto di Makam Kedua Orangtuanya jadi Viral


Atas permintaan beberapa pihak, kini saya ceritakan semula saat saat saya kehilangan kedua orang tua saya.

Mama meninggal waktu saya 4 tahun, kemalangan. Waktu tu 27hb Ogos 2000, saya demam. Kaklong*kakak tiri saya ada call Mama, bagitahu ada funfair dekat Port Dickson. Sebabkan saya budak lagi masa tu, and Mama Ayah manjakan saya, saya ajak, paksa Mama Ayah pergi juga even saya tak sihat :D

Yelah, cuba bagitahu kanak kanak mana tak suka taman permainan? Mama masa tu meniaga nasi lemak. Kira warung lah. So lepas mama siap siap masak lauk untuk meniaga, Mama ajak Ayah pergi sana. Sampai dekat funfair, jumpa Kaklong and husband dia.

Then jalan jalan. Dulu saya suka belon oxygen yang boleh terbang tu.

Ada 3 belon. Warna merah,purple,putih. Sewaktu tengah berjalan, belon putih terlepas. Saya menangis nakkan belon tu. Then mama kata,

"adik jangan nangis. Nanti mama ambikkan."

"macam mana mama nak ambik? Kan dah jauh."

"tak apa. Nanti mama ambikkan untuk adik.”

See. I didnt get it masa tu. Itu antara ayat terakhir mama untuk saya 😅

Then waktu balik, around 10-11 p.m., as we bertiga naik motor sebab ayah tak mampu nak ada kereta. Saya berdiri atas motor diantara ayah yang tengah ride and mama yang duduk belakang. I saw a car macam laju dekat belakang. Saya bagitahu ayah suruh laju sebab kereta tu macam nak lumba. Then dengan kehendak allah, kereta tu langgar kami dari belakang.

Mama tercampak tengah jalan. Ayah dekat tepi rumput. And saya, dekat tepi jalan. Dekat dengan longkang rasanya. But masa tu saya sedar & nampak orang yang langgar tu turun dari kereta, ada dua orang. Diorang ambik barang kemas mama. Then diorang tinggalkan mama macam tu je. Saya dengar suara mama mengerang sakit. Kesian mama. Saya nak tolong tapi tiada kudrat dan daya. Then saya nampak ada lampu kenderaan dari jauh. Nampak dia menghala ke arah mama. Agak laju dan tiada tanda nak berhenti.

Saya angkat kepala. Yup, waktu tu udara malam, bayu tu menampar halus rambut2 saya yg terkena darah. Bau hanyir darah saya sebab muka saya tertumus atas tanah and bahagian mulut saya koyak. Dagu punya kulit meleret. Mama dah tak mampu bergerak. Dia pandang mata aku sambil silau lampu lori di belakang dia, tergilis badannya dek tayar lori. Darah mengalir sepanjang jalan. Ya Allah saya percaya akan janjimu. Takda siapa waktu tu.

Tiada siapa jadi saksi. Saya menangis. Mama meninggal right on the spot dia terlepas dari bawah lori. And lepastu saya tak ingat apa jadi. Kata maklong, saya menangis masa sampai hospital. Saya terjerit2 nama mama. Saya nakkan dia. Sambil mulut saya menyembur darah.

Then esoknya, saya sedar saya atas katil hospital. But, there's something happened before saya buka mata. Mama! Yes Mama datang. Dia pakai gaun warna coklat kotak2 kecik. Mama dtg dekat saya. Dia tengok saya atas katil dlm wad tu. Muka dia senyum. Ya Allah. Terang wajah Mama tu taktahu nak kata. Masa tu saya fikir Mama hidup lagi. Dia tak cakap apa apa .

Mama datang dekat saya, tarik tangan saya ajak jalan keluar dari wad tu. Masuk satu bilik ni. Putih bilik tu. Ada bangku panjang rendah je. Mama tak bersuara tapi saya dapat dengar dia.

"Kesian anak mama. Mama dah takda . Takda siapa nak tengok adik nanti."

"Mama minta maaf sebab kena tinggalkan adik."

Tapi masa tu saya blur. Saya angguk je. Saya tanya dia nak pergi mana then mama diam je. Duduk sebelah saya. Lepastu mama bangun and keluar dari pintu bilik tu. Saya pula bangun nak ikut dia, mama lenyap dari pandangan. Then masa tu saya tersedar. Ramai orang keliling saya.

Makcik2 pakcik2 kakak tiri polis doktor semua ada. Diorang cuba dapatkan statement dari saya pasal accident tapi benda pertama saya tanya kaklong( kakak tiri) ialah,

"mama pergi mana ek?? Tadi mama ada dengan adik."

Then semua orang nangis.

That's how i lost her 😇💔 and sebelum korang tanya, saya mmg ingat kejadian even umur 4 sbb kehendak Allah.

Lepastu, saya menumpang dengan Kaklong and kadang balik rumah ayah. Ayah pula hidup macam biasa lepas mama meninggal. Ayah dulu askar wataniah. Lepastu Ayah jadi nelayan. Kadang ayah ikut kawan kerja dekat f1 circuit untuk sara kami dua anak beranak.

Lepas berapa tahun tu ayah sakit. Kencing manis, darah tinggi and jantung. Ayah first masuk wad masa saya darjah 3. Kejap je. Dua minggu sebelum Ayah meninggal, dia macam pelik. Patutlah siang tu, pagi nak pergi sekolah, dia tak hulur tangan kanan nak salam. Dia macam marah. Muka bengis je. Suruh salam tangan kiri je.

Aku tak kisahlah lah kan. Balik je sekolah, ayah tak datang jemput. Rupanya maklong cerita yang ayah pengsan dekat laut. Then tunggu ayah sampai malam sebab ayah selalu buat bunyi kucing, jemput saya dekat rumah kaklong untuk pergi makan sesama. Tapi malam tu ayah tak datang.

Saya tunggu, ayah tak datang juga. Sampai tertidur. Then malam kaklong dapat call. Cousin kata ayah masuk wad. Strok setengah badan sebab jatuh dalam bilik air. Dua minggu berulang alik ke hospital. Kalaulah tahu masa tu ialah masa masa terakhir dengan ayah, takkan satu saat pun saya berganjak dari sisi dia. Sampai satu malam, 22 jun 2006 , jenguk ayah dekat hospital seremban macam biasa.

Badan ayah penuh dengan wayar. Keliling ayah banyak mesin yang bantu pernafasan. Mata ayah kuyu. Tak larat nak buka. Masa tu saya tak tahu kenapa takut gila. Maklong dah mengucap dekat telinga ayah. Then kami balik rumah. Tak lama lepastu, pihak hospital call busu (adik ayah).

And lagi sekali saya diberitahu, ayah telah pergi kembali bertemu mama. They're finally reunited again and i hope so in Jannah

GA
Comments
0 Comments